18.33 Frågor, svar och fototips!

by

M A D E B Y M E – FOTO säger:
31, mars 2009 kl 05:32

“svara på alla mina kommentarer!”

Well, kan jag tyvärr inte hålla med om! Jag har då inte fått svar den senaste tiden ^^

SV: Aaah! Sorry! Måste missat dem. Eller att det icke var någon fråga i kommentaren? Vi har ju haft en hel del konversation via kommentarer så jag kan ju tänkt att skriva typ “Tack” eller något annat kort på en kommentar utan fråga var överflödigt 🙂 Vi är ju bloggpolare… ^^

Andreas säger:
31, mars 2009 kl 16:28

GRATTIS! Måste kännas rikrtigt skönt.
Sååå, ja, det har jag ju aldrig frågat om. Sexuella läggningen?

SV: Tack tack! Det känns bra 🙂 Men mer ska det bli.. Och jag är hetrosexuell även om många tror att jag är homosexuell. Jag är väl lite för öppen av mig och för mån om mitt utseende ^^

Ludde säger:
31, mars 2009 kl 08:19

Hur ofta tränar du och när får vi se resultaten? Dåligt med bilder på dig senaste tiden

SV: Jag tränar så ofta som jag har tid med. Det brukar bli 2-3ggr i veckan. Jag får väl ta och lägga upp ett blogginlägg om min träning, mina träningsmål och även lite bilder på mig.

Magnus säger:
31, mars 2009 kl 10:39
Nu ska jag passa på. Jag fick för mig att köpa en systemkamera det är en Canon 450. Hur gör jag för att ta bra bilder på en TV = det som visas på TVn, antingen blir det för ljust eller för mörkt. Är väldigt novice på sånt här så inga konstiga termer tack =)

SV: Det kan vara svårt att exponera bilden rätt när man tar kort på något så ljust som en tv med ett mört rum i bakgrunden. Kör man på Auto så vill kameran hitta ett mellanting där hela bilden är så bra exponerad som möjligt. Inte ultimat om man vill få tv-bilden bra.

Om du bara vill ha tv-bilden är det inte så svårt, men vill du ha både tv-bilden och resten av rummet ljust så måste du öka ljuset i rummet. Antingen med blixt eller fler lampor.

Men om du nu vill ta på bara tv-bilden så sätt kameran i P läget (program auto) vilket är som Auto (gröna rutan) fast med lite mer kontroll.

Nästa steg är att välja ”Spotmätning” på kameran. Spotmätning mäter ljuset på bara en punkt istället för över hela bilden som ”Matrixmätning” gör. I de flesta fallen löser Matrixmätning bra bilden, men inte i detta fallet då du vill få en bra bild på något väldigt ljust när resten av bilden är mörk.

Så för att ställa om till Spotmätning på din Eos 450D så ställer du först om till P-läget och sen trycker du på upp-pilen så att du väljer att du vill justera mätningsmetoden. När du tryckt på knappen så väljer du mätningsmetod med ”Scrollhjulet” på kamerans ovansida.

På den bifogade bilden ser du vilken knapp jag menar och vart du ser vilken inställning du har, Spottmätning är valt när du bara har en liten prick i mitten och matrixmätning är när du har ramen runt.

eos450d

Sen är det bra att se till att den lägger fokus på tv-bilden. För i spotmätningsläget så vill kameran exponera fokuspunkten/fokuspunkterna bra och struntar i resten. Så lättast gör du det genom att välja en fast fokuspunkt istället för flera. Det gör du med zooma ut knappen uppe till höger i bild och sen scrollhjulet på toppen. Rätt läge skall visa endast en liten ruta i sökaren istället för flera punkter när du lägger fokus.

Den här tekniken är väldigt användbar när du har ett väldigt ljust eller ett väldigt mörkt föremål du vill ta kort på och struntar i resten. Så som nattfotografering då det finns massa gatlampor i bilden men du vill ändå att statyn i mitten ska vara bra exponerad. Ställer du om kameran till spotmätning så struntar kameran i att lamporna blir på tok för överexponerade och ser bara till att statyn blir bra.

Hoppas att jag har förklarat mig på en nivå som passar dig och att det här löser ditt problem!

Erik B säger:
31, mars 2009 kl 12:00
Hej. Få säga grattis till alla sidvisningar. Eftersom du nu vill ha lite frågor så har jag en här. Du som fotograferar mycket i studiomiljö, kanske kan tipsa mig lite.

Vilken studioblixt skulle du kunna rekommendera till en nybörjare, som inte är allt för dyr men som är hyfsad bra, och vad tror du om att köra med två-tre SB-900 som blixtar istället för studioblixtar?

Vad är bättre, paraply eller softbox?

Tackar för en bra Blogg och hoppas du fortsätter!
/Erik

SV: Det finns en uppsjö av olika billiga studioblixtar på webben… Det finns 300W kitt för 2-3000kr men allt jag kan säga om dem är att de är skit! De är verkligen skit! Köp inte! Spara pengar tills du har råd att köpa ett Elinchrom D-Light kitt och då helst 4orna så du får 400W istället för 200w

I D-Light 4 kittet så får du 2st 400W blixtar, 2st stativ och 2st softboxar samt alla kablar som behövs. De levereras i två smidiga väskor som är perfekta att bära runt dem i. Jag har själv ett sådant kitt för att utöka mitt Elinchrom RX system. Jag tycker att de är helt underbara och de fungerar verkligen att jobba med på en hög nivå.

Har några vänner som kör med bara ett D-Light 4 kitt och lyckas med riktigt bra bilder. 4orna kostar runt 8200kr och 2orna 6800 och det är värt de extra pengarna för den extra effekten. Att leta begagnat på blocket skulle jag icke rekomendera då blixtar är rätt ömtåliga och att deras blixtrör inte håller för evigt. Den ska väl klara några 100000 blixtar men man vet ju inte hur långt någon har kört med dem oavsett vad de säger. Nya blixtrör kostar hälften av vad ett helt nytt sett kostar… Så passa dig för begagnat.

Och vad det gäller SB-900 blistar eller andra vanliga kamerablixtar så kan jag inte rekomendera den lösningen. Jag vet att det finns en del duktiga fotografer som kör så, och att det fungerar.. Men då har dem 5-10st av dem. Vilket kostar mer än ett studiokitt. En SB-900 kostar väl runt 4300kr? Och då får du en blixt på ca:50W och inget stativ, softboxt eller paraply. Sen kostar då ett stativ ca:400-1000kr och ett paraplyfäste till den 300kr och ett paraply 300kr ska du då ha två st SB-900 och tillbehör så slutar du på över 10000kr skulle jag vilja påstå. Och då har du bara 50W Blixtar istället för D-Lightens 400W för 8200kr

Anonym säger:
Ok, ett par frågor då:
– favorit sexställning?
– mest udda plats du haft sex?

SV: Favoritställningen är väl en av de svåraste frågorna man kan få, den varierar enligt mig så väldigt mkt beroende på partner och humör. Men en jag som oftast gillar är missionären men att tjejen har benen runt ens midja alternativt upp på ens axlar.

Mest udda plats.. Jag har väl testat det mesta så som nattklubbar, bryggor, utomhus..

Men jag skulle hellre vända frågan till ”Vilken udda plats jag skulle vilja ha sex på” Och då är svaret på ett privatflygplan, i paret Beckhams säng och på en solig strand i typ Thailand.

ida säger:
31, mars 2009 kl 13:08
Grattis =)

SV: Tack due! 🙂

M A D E B Y M E – FOTO säger:
31, mars 2009 kl 16:27
Sv: Måste de va en fråga för att få något tillbaka? hehe

Snart påsk och custom Motor show i Elmia, ska du dit?

SV: Nej, det måste det inte.. Men då är det lättare att svar ^^

Jag tror att jag ska på mässan, det beror väl lite på hur mkt tid jag har över. Men som oftast brukar någon dag gå att klämma in. Förra året var jag där 3 dagar och fotograferade.

Så som sagt, jag svarar på allt! Och jag är faktiskt rätt bra på det här med fotografering så fototips och frågor löser jag 🙂 Hur många är vi yrkesfotografer som bloggar?

Det finns ju 40000000st fotobloggar men alla drivs av dåliga amatörfotografer som egentligen inte kan något… Det är nästan sjukt vad man ibland hittar för bloggar som kallar sig fotobloggar. Min är väl ingen ren fotoblogg, utan mer en privatblogg med mycket bilder skriven av en fotograf… Vill ni ha en riktig fotoblogg som dessutom är väldigt bra, (tänk bara om killen tog bilderna själv! Shit asså) han lägger upp så mycket inspiration till mig.. Så är du fotointresserad eller modeintresserad så ska du helt klart kolla in hans blogg!!

http://milostyle.se/

Det går att spendera timmar på hans blogg. Det finns så sjukt många snygga bilder. Här har vi ett exempel från hans blogg,army7_32844963jpg

8 svar to “18.33 Frågor, svar och fototips!”

 1. Andreas Says:

  Attans, jag som åtminstone hade hoppats på en smula bi ; )
  Får väl fortsätta drömma…haha

 2. ida Says:

  Ja, det är jag på bilden 🙂

  Roliga frågor!

 3. M A D E B Y M E - FOTO Says:

  ah, nice nice 😉 haha

  Själv så frilansar jag åt Garaget.org och en lokaltidning på Elmia! 🙂

 4. JK Says:

  Jag tycker att låten ”Chords – Luckiest man alive” passar in på dig och ditt liv perfekt! Lyssna på den…

  • Johannes Schander Says:

   JK: Inte min typ av musik, men skön ändå. Och om den stämmer in på mitt liv eller inte.. Tja.. Vad vet jag? ^^ Lite tror jag nog att den gör det. (för läsare som vill lyssna, Spotifylänk: spotify:track:1oI6Wbzl5mfMXBmzOFVXkf )

 5. ida Says:

  Ja, de är jag 🙂 175 cm ungefär lång 🙂

 6. Magnus Says:

  Super, ska testa det här nästa gång. Tack!

 7. medizinkatalog.info Says:

  Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post I realized it’s
  new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and
  checking back often!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: